28 Eylül 2017 Perşembe

Git Subversion NEDİR?


Git bir versiyon kontrol sistemidir. SVN olarak da adlandırılan bir sistemdir. SVN, SubVersioN(alt sürüm) kelimesinin kısaltılmış halidir.
Peki bir SVN sistemi olan Git ne işe yarar? diyebilirsiniz..
Bir dosya üzerinde tek başınıza ya da ekip olarak çalıştığınızı düşünün. Siz ya da ekibiniz küçük veya büyük fark etmez, aynı dosya ile çalışmak ve hızla ilerlemek zorundasınızdır. Bu çalışmanızda en fazla sıkıntı veren durum ekipteki kişilerin yaptığı düzenlemelerin, yine ekipteki birisinin yaptıklarıyla çakışmasıdır. Sizin yaptığınız bütün değişiklikler, diğer ekip üyesinde var olmayacağı için o dosyayı farkında olmadan sizin yaptıklarınızın üzerine atar ve bir anda tüm yaptıklarınız ezilir, kaybolur. Aynı şekilde tek başınıza çalışıyor da olabilirsiniz. Mutlaka başınıza gelmiştir. Çalıştığınız dosya da bir değişiklik yapıp kaydettiğinizde ve sonrasında o değişikliğe ihtiyacınız olduğunda geri dönememeniz ve o verinin kaybolması da aynı durumdur.
Bu sebeple Git gibi versiyon kontrol sistemleri de bu sıkıntıları gidermek için oluşturulmuştur. Her ekip üyesinin yaptığı değişiklikler ayrı ayrı ele alınarak, üst üste gelmeyen(çakışmayan) değişiklikler(örneğin aynı satırda yapılmış değişiklikler) yoksa kolayca birleştiriliyor. Eğer üst üste gelen(çakışan) satırlar varsa bu konuda yardımcı olarak kolayca birleştirmemize yardımcı oluyor. Fakat dosya üzerinde yapılan tüm değişiklikleri, saklayarak ta istenildiğinde görülebilmesini ve istenilen revizyona geri dönülebilmesini de sağlıyor.
Kısaca yazılımcılar için olduğu kadar bir belge üzerinde sürekli revizyon yapanlar içinde geçmişe yönelik revizyonları tutan bir sistemdir.
Yazılımcılar için kodlamada yaptığınız bir değişikliği sonradan tekrar geri almak istediğinizde ya da önceki hali ile olan farkını görmek istediğinizde bunu sizin için yöneten harika bir sistemdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

OVERLOADİNG

C/C++ Operatorlerin Aşırı Yüklenmesi (Operator Overloading) C++’ da +,-,*,!,++ gibi operatörler fonksiyonlar yazılarak bu operatörlere ...