28 Eylül 2017 Perşembe


Ajax Nedir?



Internette ajax ile ilgili yüzlerce makale bulunuyor, fakat bir tool yada karsilasilan bir hata ile ilgili arama yaptigimizda yüzlerce baslik arasinda kayboluyoruz çogu zaman. Bu yüzden Ajax ile en basitten baslayip tüm içerigi kapsayacak seriler halinde makaleler yazmayi, ve bu makalelerde de karsilasilan hatalari, kullanilan örnekleri, .. vs. derleyip tek kaynaktan kolay erisim imkani sunmayi amaçliyoruz. Bu ilk Makalede adettendir deyip ajax nedir ile basliyoruz.
Ajax etkili ve  interaktif web projelerini çabucak  yapmanizi saglayacak, tüm popüler web browserlarda çalisan ücretsiz bir frameworktür. Asynchronous JavaScript And XML kelimelerinin kisaltmasidir. Aslinda ajax HTML / CSS/ DOM / JavaScript XML / XML/HttpRequest gibi birçok bilesenin birlestirlmesiyle gelistirilmis bir teknolojidir. Bu düsünce önce JSP gelistiricileri tarafindan ortaya atilmis daha sonra da Microsoft tarafindan desteklenmistir. Microsoft ilk önce bunu ATLAS olarak gelistirmis daha sonra da ASP.NET AJAX olarak destegini sürdürmüstür. Yani “Ajax; ne Bir Dil, ne de Bir Kütüphane Degildir. Ajax Sadece Bir Yöntemdir”.
Ajaxda, daha önceden var olan JavaScript ve XML dillerini, web tarayicisinda bulunan XmlHttpRequest nesnesi ile birlikte kullanir. Peki, bu bize ne saglar? Istekler XmlHttpRequest ile gönderilince sunucu ve istemci arasinda tasinan veriler sikistirilmis olur ve aradaki bant genisligi bos yere isgal edilmemis olacagi için ayni anda yapilan birçok islemde daha fazla perfonmans kazancimiz olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

OVERLOADİNG

C/C++ Operatorlerin Aşırı Yüklenmesi (Operator Overloading) C++’ da +,-,*,!,++ gibi operatörler fonksiyonlar yazılarak bu operatörlere ...