28 Eylül 2017 Perşembe

DEBUGGER NEDİR? NE İŞE YARAR?

Bilgisayar programcıları arasında oldukça sık kullanılan terimlerdir. Tam karşılıkları böcek ve böcekten arındırmadır. Bir programın umulmadık noktalarında hatalar varsa ve program zaman zaman yanlış çalışıyorsa, o programda BUG (Böcek) bulunduğuna ilişkin cümleler kullanılır. Bu hataların bulunarak düzeltilmesi sürecine DEBUG adı verilir. Bu deyimin bilgisayar terminolojisine girmesinin hikayesiyse oldukça ilginçtir.
MARK II elektromekanik bilgisayarı için 1950 li yıllarda program geliştiren Grace Hopper isimli ünlü kadın programcı, hatalı çalışan programındaki problemi bir türlü bulamamaktaydı. Uzun aramalar sonucunda, bilgisayarın röleleri arasında sıkışmış kalmış bir böcek ölüsünün bütün sorunların kaynağı olduğu anlaşılmıştı.
Buradan da anlaşılacağı gibi Debugger hata ayıklayıcı demektir. Derleyici programın arka planında çalışarak yazılan kodlar arasındaki hataları bulmaya çalışır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

OVERLOADİNG

C/C++ Operatorlerin Aşırı Yüklenmesi (Operator Overloading) C++’ da +,-,*,!,++ gibi operatörler fonksiyonlar yazılarak bu operatörlere ...